Gebitsverzorging

 

Veel gedomesticeerde paarden hebben gebitsproblemen. In tegenstelling tot wilde paarden, beschikken onze paarden niet over de ruwe steppegrassen die nodig zijn voor slijtage/onderhoud van de tanden. Ook zijn onze paarden vaak niet in de gelegenheid de hele dag door te eten. Tanden groeien daarom vaak harder dan dat ze slijten. Hierdoor ontstaan er scherpe randen, haken, ramps etc. en dit veroorzaakt weer irritatie in de mond.

Doordat paarden irritatie en pijn in de mond krijgen zullen ze anders gaan eten. Ze zullen bijvoorbeeld niet meer het volledige kauwvlak van de kies gebruiken of aan één zijde gaan eten. Hierdoor ontstaat er onder andere zwelling en druk op het kaakgewricht en op verschillende spieren aan het hoofd. 
De conditie van het gebit is uiteraard per paard verschillend en is mede afhankelijk van het ras, de manier waarop ze leven en het soort voedsel dat ze krijgen. Sommige paarden hebben van nature een sterk gebit en andere paarden weer een zwak gebit. Ook zijn er paarden met een aangeboren afwijking.

Regelmatige controle en/of behandeling kan reeds bestaande problemen verhelpen en het kan toekomstige problemen tijdig onder de aandacht brengen, waardoor deze eventueel voorkomen kunnen worden. Bij paarden groeien en ontwikkelen de tanden en kiezen zich ongeveer 5 tot 8 jaar nadat ze door gekomen zijn. De kiezen hebben dan hun maximale lengte bereikt en zullen vanaf dit moment beginnen te slijten.

Als je twijfelt of de problemen van je paard al dan niet veroorzaakt worden door gebitsproblemen, kun je altijd contact met mij opnemen. Ik kan dan komen kijken of de problemen van je paard inderdaad verband houden met het gebit en je uitleggen en laten zien hoe dit verholpen kan worden.